GNU/Linux rendszerek könyvtárszerkezete 3. (/usr)
2009. March 26. - 20:40 | szerző: jonci

Folytatva a GNU/Linux könyvtárszerkezetének bemutatását, ezúttal a /usr könyvtárat vesszük górcső alá.

Ebben a könyvtárban olyan parancsok, programok és nem változó állományok találhatók, amelyek nem feltétlenül szükségesek a rendszer betöltődéséhez, így azt is megtehetjük, hogy csak olvashatóként csatoljuk. Ilyen esetekben akár CD-ről is használhatjuk vagy NFS-en keresztül. NFS használata esetén azt is megoldhatjuk, hogy csak a szerveren tároljuk a /usr tartalmát és kiexportáljuk a kliens gépek felé.

Következőképpen néz ki egy átlagos /usr könyvtár tartalma:

bash$ tree /usr -d -L 1
/usr
|-- X11R6
|-- bin
|-- games
|-- include
|-- lib
|-- local
|-- sbin
|-- share
`-- src

9 directories
bash$

/usr/X11R6

Az „X Window System” (manapság az X11 helyett X.Org) grafikus alrendszer otthona, itt találhatók a hozzá tartozó fájlok.

/usr/bin

A felhasználók számára elérhetővé tett és használható program gyűjteménye, valamint egy-két adminisztrációs program a superuser (root) számára.

/usr/games

Kikapcsolódásra, szórakozásra használt játékprogramok, amelyek másodlagos szerepet töltenek be a többi program mögött.

/usr/include

A C programozási nyelvhez használható header (*.h) állományok gyűjtőhelye. Ha egy programcsomag neve “-dev”-re végződik, akkor nagy valószínűséggel tartalmazza a hozzá tartozó header állományokat is, amelyek a telepítés során ide kerülnek.

/usr/lib

Az egyéb programok nem változó megosztott könyvtárai (mint windows a DLL-ek), vagy nem közvetlen, a felhasználó által futtatandó programok gyűjtőhelye.

/usr/local

Azok a programok kerülnek ide, amelyek nem szerves részei a disztribúciónak, de mégis hozzá lettek adva a rendszerhez. Előfordulhatnak olyan rendszerek, ahol e könyvtárt külön csatolják, hogy akkor is írható lehessen, amikor a /usr könyvtárat „csak-olvasható”-ként fűzik fel a rendszer részévé.

/usr/sbin

Olyan rendszer-felügyeleti és rendszeradminisztrációs feladatok elvégzésére való programok gyűjteménye, amelyek a rendszer betöltődési folyamat során nem feltétlenül szükségesek.

/usr/share

Gépfüggetlen könyvtárak és fájlok gyűjteménye, amelyek minden probléma nélkül felcsatolhatóak más gépekre NFS-sel. Régebben mutatott egy link a /usr/share/doc könyvtára a /usr/doc címről, valamint a man oldalaknál is ugyan ez volt a helyzet (/usr/man -> /usr/share/man).

/usr/src

A forrásból telepített programok forráskódjait tartalmazó könyvtárak lelőhelye. A kernel forráskódja is itt található meg, /usr/src/linux-image-x.y.z néven, szokás ehhez a könyvtárhoz létrehozni egy linux nevű linket. (/usr/src/linux -> /usr/src/linux-image-x.y.z)

Email This Post Email This Post Print This Post Print This Post
 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Szólj hozzá!