GNU/Linux rendszerek könyvtárszerkezete 4. (/var)
2009. March 29. - 18:42 | szerző: jonci

Ez a könyvtár tartalmazza az összes olyan rendszerüzemeléssel kapcsolatos fájlt, amelyeket folyamatosan kell írni, és amelyek mérete gyakran változik (szinte mindig nő). Ezek közé tartoznak a napló és a spool fájlok. Sok olyan a /var alatt elhelyezkedő alkönyvtár létezik, amelyet régebben a /usr alatt találhattunk meg. Annak érdekében, hogy a /usr könyvtárat csak-olvasható hozzáféréssel lehessen NFS-en keresztül felcsatolni, ezek a dinamikus tartalmú alkönyvtárak a /var könyvtárba helyezték át. Ilyen könyvtár például a /var/spool, a /var/lock és /var/log.

Következőképpen néz ki egy átlagos /var könyvtár tartalma:

bash$ tree /var -d -L 1
/
|-- backups
|-- cache
|-- games
|-- lib
|-- local
|-- lock
|-- log
|-- mail
|-- opt
|-- run
|-- spool
|-- tmp
`-- www
13 directories
bash$

/var/backups

Egyes rendszerállományokról tárol biztonsági másolatot.

/var/cache

Programok által használt gyorsító (cache) és index állományok tárhelye. Többek között használja az apache (webszerver), apt (csomagkezelő), samba (fájl- és nyomtató szerver), stb.

/var/games

Legtöbb, a disztribúció részét képező játék a dicsőségtábláját (highscore) ebben a könyvtárban helyezi el.

/var/lib

Alkalmazásokhoz vagy a rendszerhez tartozó állapotinformációk tartózkodási helye. A /var/lib/misc olyan alkalmazások állapotinformációt tartalmazza, amelyeknek nincs szükségük saját könyvtárra e könyvtáron belül.

/var/lock

Egyes programok indulásukkor speciális fájlokat helyeznek el itt, amivel tudatják a többi programmal, hogy mely eszközöket, fájlokat használják elkerülve az együttes használatot, valamint megakadályozhatják, hogy több példány fusson saját magukból. Nem tanácsos a program futása alatt e fájlokat eltávolítani. A Debian indítás során üríti a könyvtár tartalmát.

/var/log

A rendszer működése során keletkező naplófájlok könyvtára. Például a felhasználók be- és kijelentkezéseit a wtmp fájl tartalmazza. Általában érvényes, hogy a naplófájlok nem jönnek létre magunktól a használat során, azaz ha valamelyik fájl (például: syslog) nem létezik, akkor azt hozzuk létre a touch paranccsal (touch /var/log/syslog;chmod 640 /var/log/syslog;chgrp adm /var/log/syslog).

/var/mail

Alapesetben a rendszer összes felhasználójának a postaládája ebben a könyvtárban található meg. Egyes levelező programok (például: Mutt) a felhasználó home könyvtárában található Mail (általában: /home/<felhasznalónév>/Mail) könyvtárat használják a levelek tárolására.

/var/opt

A /opt könyvtárban telepített program(csomag)ok változó tartalmú adatait tartalmazó fájlok tartózkodási helye.

/var/run

A könyvtárban lévő fájlok tárolják a futó programok azonosító számát, valamint a bejelentkezett felhasználókat. A futó rendszerbe bejelentkezett felhasználókról az utmp fájl tartalmaz információt, többek között a finger parancs is ezt a fájlt használja.

/var/spool

Sorban álló műveletek fájljai vannak itt elhelyezve, ilyen lehet például a nyomtatásra váró feladatok, levelezéssel kapcsolatos fájlok, időponthoz kötött, automatikusan végrehajtott feladatok (cron).

/var/tmp

Ideiglenesen használt fájlok és könyvtárak helye, amelyek fenntartottak a rendszer két boot-olása között.

/var/www

A rendszeren futó webszerver alap honlapját tartalmazó könyvtár.

Email This Post Email This Post Print This Post Print This Post
 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

1 válasz a “GNU/Linux rendszerek könyvtárszerkezete 4. (/var)” cikkhez

  1. niki♥ says:

    Szia!Én 10 éves vagyok most tanultuk és nagyon jól megfogalmazva van!Imádom az informatikát!

Szólj hozzá!