A rendszer leállítási folyamata
2009. April 1. - 09:56 | szerző: jonci

Ahogyan a rendszer indításának, úgy a leállításnak is szigorú szabályok által meghatározott menete van, ugyanis helytelen lekapcsolás súlyos károkat, akár helyrehozhatatlan adatvesztést is képes okozni. A rendszer egyik nagy előnye a stabilitás és ennek függvényében jelentős adatmennyiség foglal helyet a memóriában, ami nem íródik ki a merevlemezre azonnal, így a le nem zárt állományok sérülhetnek, a memóriából még ki nem írt adatok elveszhetnek egy szabálytalan leállítási folyamat során. A naplózó fájlrendszerek megjelenésével csökkent a fájlsérülések mértéke, de a memóriából történő adatvesztés ellen nem nyújtanak védelmet.

Leállítási lehetőségek

A leállítási folyamatot a shutdown parancs végzi. Példa egy leállításra:

root@bash# shutdown –h +15 `FIGYELEM: a rendszer leáll 15 perc múlva!'

A “-h” paraméter jelzi a shutdown programnak, hogy kapcsolja ki a gépet a leállítási folyamat végén, ha tudja. Helyette az „-r” kapcsolót megadva a gép újraindul. Várakozás nélküli lekapcsolásra a következőképpen utasíthatjuk a rendszert:

root@bash# shutdown -h now

A kikapcsolási folyamat elindítását a halt vagy a poweroff, az újraindítási folyamat elindítását a reboot paranccsal is kezdeményezhetjük. E három parancsot a shutdown-hoz hasonlóan csak rendszergazdaként adhatjuk ki.

A /etc/inittab fájlban megadható a “-a” kapcsolóval, hogy CTRL+ALT+DEL billentyűkombináció karakteres felületen történő lenyomására mi történjen. Alapesetben újraindul a számítógép, de a folyamat elindítása előtt a shutdown program megnézi, hogy létezik-e az /etc/shutdown.allow fájl, ha nem létezik, akkor bárki újraindíthatja a számítógépet karakteres felületen az említett billentyűkombinációval. Azonban, ha a fájl létezik, akkor megnézi, hogy az a felhasználó szerepel-e a fájlban, ha nem, akkor egy hibaüzenettel a felhasználó tudtára hozza, hogy nem jogosult a folyamat elindítására:

shutdown: no authorized users logged in.

Azonban, ha a felhasználó szerepel a fájlban, akkor elindul az újraindítási folyamat azonnal. A /etc/shutdown.allow fájl soronként egy nevet tartalmazhat, összesen 32-t. A “#” (kettőskereszt) jellel kezdődő sorok megjegyzésnek minősülnek.

 

FIGYELEM! Fontosságát hangsúlyozva, felhívom a figyelmet újra arra,
hogy a helytelen rendszerleállítás helyrehozhatatlan károkat képes okozni!

Email This Post Email This Post Print This Post Print This Post
 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Szólj hozzá!