Felhasználók: felhasználó információk lekérdezése
2009. October 23. - 00:19 | szerző: jonci

Az előző bejegyzésekben megismerhettük a felhasználók tárolásának mikéntjét, valamint a létrehozásuk, módosításuk és eltávolítások lehetőségeit. Ideje megnézni, milyen programok segítségével tudhatunk meg információkat a rendszerben lévő felhasználókról.

Az aktuális felhasználói azonosító lekérdezése – whoami

A whoami program a pillanatnyilag hatályban levő felhasználói azonosító (user ID) alapján kinyomtatja a felhasználói nevet. Egyenértékű az ’id -un’ paranccsal:

bash$ whoami
jonci
bash$

Bejelentkezett felhasználók egyszerű listázása – users

A parancs által lekérdezhetjük a bejelentkezett felhasználókat. A megjelenített felhasználói neveket egy sima szóközzel választja el. Minden bejelentkezett felhasználó neve annyiszor jelenik meg, ahányszor bejelentkezett a rendszerbe:

bash$ users
jonci jonci
bash$

Ha nem adunk meg paramétert, akkor az adatokat a /var/run/utmp fájlból veszi, de a parancs után írva megadható más forrásfájl is.

Csoportbeli hovatartozás lekérdezése – groups

Lekérdezhetjük, hogy mely csoportokba is tartozunk, azaz mely csoportoknak vagyunk tagjai:

bash$ groups
jonci disk dialout cdrom floppy audio video
bash$

Ha nem a saját felhasználónkról szeretnék megtudni az információt, akkor paraméterben felsorolhatjuk azokat a felhasználókat – szóközzel elválasztva –, amelyekre kíváncsiak vagyunk:

bash$ groups jonci pedro
jonci : jonci disk dialout cdrom floppy audio video
pedro : pedro cdrom floppy audio
bash$

Valóságos és effektív UID-eket és GID-eket lekérdezése – id

Paraméter nélküli futtatás esetén kiírja a felhasználóhoz tartozó UID és GID értéket, majd felsorolja, hogy mely csoportokba tartozik bele:

bash$ id
uid=1000(jonci) gid=1000(jonci) groups=1000(jonci),5(tty),6(disk), ...
bash$

A „-u” paraméterrel a felhasználó UID, a „-g” paraméterrel a GID száma kérdezhető le:

bash$ id -u
1000
bash$

Számok helyett lehetőség van a név megjelenítésére is a „-n” paraméterrel, azonban együtt kell használni vele a „-u”, a „-g” vagy a „-G” paramétert, így a csoport nevét a következőképpen kérdezhetjük le:

bash$ id -ng
jonci
bash$

A „-G” megadásával azon csoportokat kérdezhetjük le, amelyekben beletartozunk (ugyan azt érjük el, mint a group parancs paraméter nélküli futtatásával)

bash$ id -nG
jonci disk dialout cdrom floppy audio video
bash$

Bejelentkezett felhasználók lekérdezése – who

Kiírja, hogy ki van bejelentkezve a rendszerbe. Amennyiben az opciókon kívül nincs argumentuma, a who program kinyomtatja minden, pillanatnyilag bejelentkezett felhasználóról a következő információkat:

  • bejelentkezési név (login name)
  • terminál vonal (terminal line)
  • a bejelentkezés ideje (login time)
  • távoli gépnév vagy X kijelző (remote hostname or X display)

Ha egyetlen argumentumot (amely nem opció) adunk meg a parancssorban, akkor a who program az így megadott fájlt használja a /var/run/utmp helyett a bejelentkezett felhasználók azonosítására. Szokás a /var/log/wtmp fájlt használni, hogy az előző bejelentkezéseket vizsgálhassuk.

Ha két argumentum adott (amelyek nem opciók), a who csak az őt futtató felhasználó bejegyzését írja ki a gépnevet követően. (Azt, hogy ki futtatja, a standard inputból dönti el.). A hagyomány szerint ez a két argumentum: „am i”, tehát a hívás: ’who am i’, de használható helyette az „-m” paraméter is.

bash$ who am i
jonci    tty1         Aug 25 01:10
bash$

A „-u” paraméterrel kiírathatjuk a felhasználók aktivitását is. A bejelentkezési idő után kiírja ’óra:perc’ formátumban, hogy a felhasználó mennyi ideje inaktív. A ’.’ (pont) azt jelenti, hogy a felhasználó aktív volt az utolsó percben, az ’old’ pedig azt, hogy a felhasználó 24 óránál régebben volt utoljára aktív. Az utolsó oszlopban a bejelentkezési folyamat azonosító száma kerül kijelzésre.

bash$ who -u
jonci    tty1         Aug 25 01:10   .          1643
jonci    tty2         Aug 23 11:46   old        1210
bash$

Kijeleztethető a felhasználók üzenetfogadási állapota is. A bejelentkezési név után egy jelet is kiír a program a „-w”, „-T”, „–mesg”, „–message”, vagy „–writable” paraméter megadásakor:

bash$ who -w
jonci    + tty1         Aug 25 01:10
jonci    - tty2         Aug 23 11:46
bash$

A jelzések jelentései:

+</strong a write üzenetek engedélyezettek
-</strong a write üzenetek nem engedélyezettek
?</strong nem talált terminál eszközt

Belépett felhasználók és tevékenységük lekérdezése – w

A w információkat jelenít meg arról, hogy jelenleg hány felhasználó van bejelentkezve  a gépre és milyen folyamatokat futtatnak. A fejléc a következő információkat jeleníti meg: az időt, mióta működik a rendszer, jelenleg hány felhasználó van belépve és a rendszer átlagos terhelését az elmúlt 1, 5 és 15 percben.

Az alábbiak minden felhasználónak megjelennek: azonosító, a tty neve, a távoli host, ahonnan bejelentkezett, a belépés ideje, a “henyélési” idő (idle, azaz mióta nem dolgozott a géppel), JCPU, PCPU és az éppen futó programjaik parancssora.

A JCPU idő a tty-re kapcsolódástól számítva az összes process idejét jelenti. Ebbe nem számítanak bele a korábbi, háttérben futtatott programok, de a jelenlegiek igen.

A PCPU idő a jelenlegi, ’what’ mezőben is látható processz elindításától számított időt jelöli.

bash$ w
01:29:17 up 1 day, 13:44,  4 users,  load average: 1.16, 1.06, 1.01
USER     TTY      FROM             LOGIN@  IDLE    JCPU   PCPU   WHAT
jonci    tty1     -                01:10   16:12   0.06s  0.06s  -bash
bash$

A „-h” paraméterrel elhagyathatjuk a fejlécet. Az „-s” paraméterrel elhagyathatjuk a ’LOGIN’, a ’JCPU’ és a ’PCPU’ oszlopokat. Ha paraméternek felhasználónevet adunk át, akkor csak az adott felhasználóról közöl információkat.

Felhasználói információk megjelenítése – finger

A finger a rendszer felhasználóiról mutat információkat. Ha nem adunk meg egyetlen paramétert sem, akkor a finger minden belépett felhasználó adatait megjeleníti.

Alapesetben a program megmutatja (de utasítható rá az „-s” paraméterrel is) a felhasználó belépési nevét, valódi nevét, terminálját és hogy az írható-e (a terminál neve mögött „*” jelenik meg, ha nem írható), mióta nem dolgozik, mikor lépett be, valamint irodájának helyét és telefonszámát (a /etc/passwd 5. oszlopa, lásd: Felhasználók, csoportok: tárolása a rendszerben). A belépés idejét hónap, nap, óra, perc formában adja meg, kivéve, ha hat hónapnál régebben lépett be; ez esetben az óra és a perc helyett az évet jelzi ki. Az ismeretlen eszközök és a nem létező belépési, valamint nyugalmi időt csillaggal jelzi.

Az „-l” paraméter hatására többsoros megjelenítést használ. Az alapesethez képest kijelzi a használt héj programot, a levelek állapotát, az üzenetfogadási állapotot és a „.forward” , „.plan” valamint „.project” fájlok tartalmát. Az utóbbi két fájl tartalmának a megjelenítését letilthatjuk a „-p” paramétert is megadva.

Email This Post Email This Post Print This Post Print This Post
 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Szólj hozzá!